Menu

Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna heter Zlatan Ibrahimovic. Den 37-årige levande legenden har förtrollat fotbollsvärlden med sina vackra mål, sin arrogans och mängder av titlar. Trots sina 95 kg och 195 cm har “Ibra” en otrolig teknik och har presterat på den absoluta toppnivån sedan han lämnade MFF för Ajax 2001. Efter en lång framgångsrik karriär i europas toppklubbar hittas Zlatan sedan 2018 i LA Galaxy i Los Angeles, Kalifornien, och har under sin debutsäsong gjort succé med mängder av mål. Oddsen på att Zlatan ska vinna skytteligan är därför låga.

Zlatan lön – hur mycket tjänar han?

Zlatan har genom åren tjänat enorma pengar och gör det fortfarande. Numera är hans marknadsvärde inte bara från fotbollen utan han har flertalet andra inkomster än sin spelarlön. Hans net worth 2018 beräknas vara $190 miljoner. Eftersom Los Angeles inte har samma ekonomiska förutsättningar som PSG och Manchester United har Zlatan gått ner i lön 95% sedan flytten – istället är det genom ägande av spelbolag och reklamuppdrag för globala företag som han tjänar de stora pengarna nu för tiden.

Så mycket tjänar Zlatan:

 • Per sekund: 42 öre
 • Per minut: 25,6 kronor
 • Per dag: 36 938 kronor
 • Per vecka: 258 570 kronor
 • Per månad: 1 034 280 kronor
 • Per spelad minut: 6690 kronor (baserad på årslön 12 månader)
 • Per mål 2018: 689 520 (baserad på årslön 12 månader)

Zlatan skor

Zlatan har under sin karriär varit Nike trogen. Det var under 2016 som det ryktades om att Zlata skulle byta skosponsor till Adidas men detta blev aldrig av. Istället spelade Zlatan med målad logga men nu syns loggan igen, ett samarbete han verkar vara trogen karriären ut.

Zlatans alla klubbar

 • Malmö FF
 • Ajax
 • Juventus
 • Inter
 • Barcelona
 • Milan
 • PSG
 • Manchester United
 • LA Galaxy

Zlatan villa

Ibra har idag flera fastigheter runt om i hela världen. I Sverige har han tre stycken flådiga boenden. En gammal kyrka på Östermalm som nu blivit renoverad till ett lyxboende, ett hus på Resarö i Vaxholm i Stockholms Skärgård + ett semesterhus i Åre. Tidigare har han också ägt en stor villa i Malmö men den ägs numera av hockeyspelaren Carl Söderberg. Zlatan har dessutom fastigheter i en rad projekt utomlands.

Fru och familj

Zlatan Ibrahimovic är sambo och har två barn tillsammans med Helena Seger. Det har dock ryktats om att de ska ha gift sig i smyg men Helena sa i en intervju 2017 att hon inte vill gifta sig med Zlatan för att inte bli en “fotbollsfru”. Zlatan Ibrahimovic kroatiske mamma heter Jurka Gravic och pappa är Sefik Ibrahimovic. Zlatan är uppvuxen i Rosengård.

Zlatans barn

Sveriges fotbollskung Zlatan har två barn och båda är söner. Den äldsta sonen heter Maximilian och den yngre heter Vincent. Just nu bor de tillsammans i Los Angeles hela familjen och båda barnen är väldigt framgångsrika i Taekwondo. Sönerna spelar också fotboll men det är i kampsporter sönerna har utmärkt sig mest.

Zlatan skandaler och problem med lag

Under åren har Zlatan varit inblandad i en hel del skandaler och även på äldre dagar syns temperamentet på planen. Konflikten med Pep Guardiola är världskänd men det började redan i Ajax där han och Rafael Van der Vaart inte drog jämnt.

Dock har Zlatan hållit sig lugn utanför planen och har aldrig stått för några skattebrott som till exempel Lionel Messi och Ronaldo, och därför har Zlatan aldrig varit nära fängelse. Det närmsta är väl isåfall cykelstölderna han gjorde som ungdom, något har erkänt i sin självbiografi.

Men skandalen med Pep tvingade Zlatan att lämna Barcelona och det har varit en hel del andra kontroverser, bland annat genom kontroversiella uttalanden som i PSG när han sa att Frankrike var ett “jävla skitland”. Eller i ett uttalande när han sa att damlandslaget kunde få en cykel med hans autograf på. Listan kan göras lång på kontroverser med Zlatan genom åren.

Film om Zlatan

Den Unge Zlatan, eller Becoming Zlatan, är en film som släpptes 2015 och visar vägen när han som tonårspojke slog igenom i Malmö, hela vägen till Ajax. Zlatan har dessutom deltagit i filmen Coachen på SVT 2005. Men det är framförallt i reklamer och talkshows som Zlatan synts som mest i rutan utanför fotbollsplanen.

Zlatan mål och statistik

Zlatan har gjort över 500 mål i sin karriär. Zlatans enda riktiga säsong i United innan skadan höll “Ibra” ett målsnitt på 0,56 mål per match. Zlatan har hade högre målsnitt i PSG där det blev 156 mål på 180 matcher. Totalt har Zlatan spelat 753 matcher och gjort 439 mål. En imponerande statistik som ger ett totalt målsnitt på 0,58 mål per match under 20 års tid.

Ibras insatser i landslaget

Zlatan har förgyllt svenska fotbollsfans med sina insatser för det svenska landslaget. Han är Sveriges bästa målskytt genom tiderna med sina 62 mål och hann med 116 landskamper under sin karriär. Mest minnesvärda ögonblicken är klacken mot Italien 2004, cykelsparken från 35 meter mot England och de dubbla sena målen i kvalmatcherna mot Ungern.

Zlatan i spel och reklam

Ibrahimovic är delägare i Bethard och gör reklam för Samsung. Under VM syntes han även för VISA och tidigare har han varit ansiktet utåt för Vitamin Well och Volvo. Det sistnämnda var hans första riktiga reklamuppdrag. Han är självklart en av huvudfigurerna i tv-spelet FIFA och den svenska spelare med bäst stats på spelet.

Kända intervjuer med Zlatan

Antalet kända intervjuer med Zlatan är så många att bara det kan vara en egen artikel. Några klassiker är “du luktar illa” med Patrik Ekwall och “vi ska sätta in dig på planen” till Peter Jihde för att nämna två exempel. Zlatan har bjudit på en hel del one liners genom åren.

Zlatan tattoos

Zlatan har hela sin kropp fylld med tatueringar. Bland annat har han en cirkel som formas av fem buddha-symboler på ryggen, en japansk koi fisk och en fjäder. Det finns ocks drakar, klöver ess och ett hjärter ess med ett H inuti, något som sägs representera Helena Seger.

Zlatan bemärkelser

Zlatan är den svenska fotbollsspelare som fått flest Guldbollar med totalt 11 stycken. 2005 kom den första och från 2007 till 2016 var “Ibra” ensam prenumerant på sveriges finaste fotbollspris. Någon ballon d’or har det inte blivit men Zlatan har kommit fyra.

Däremot har han blivit uttagen i världselvan flera gånger, vunnit Puskás Award för årets vackraste mål med sin bica mot England och har en hel drös med andra utmärkelser och titlar. Om man får tro spelsajter på nätet, är chansen att han vinner fler Guldbollar och andra priser rätt låg.

Zlatans tavlor och missar

Straffen mot Holland i EM-kvartsfinalen 2004 var en tung dag för Zlatan. Han har också missat straffar i Champions League gruppspel och finalstadie. En hel del röda kort har han fått genom åren också, bland annat för att ha slagit motståndare. Men generellt har det varit få tavlor från Zlatan utan det har mest rört sig om röda kort och straffmissar.

Zlatan frisyr

Under åren har vi fått se många olika frisyrer. I början av karriären var det kortare hår som gällde men sen lät Zlatan håret växa. Hans stora hästsvans är formad som en boll där bak och det är inte svårt att dra paralleller till en samurajs frisyr. Men Zlatan är långt ifrån någon Taribo West.

Zlatan framtid

Under 20 år har det alltid varit konstanta Silly Season-rykten om Zlatan. Numera tillhör han LA Galaxy i Los Angeles och har kontrakt över 2019. När MLS-säsongen tar slut har det ryktats om lån till Manchester United. I en intervju med Calle Schulman sa Zlatan att han inte heller stänger några dörrar till att återvända till MFF, men det är väldigt svårt att se Zlatan i Malmö inom den närmsta tiden även om MFF-fansen såklart drömmer om en hemkomst.