Menu

Hur du sätter odds

Hur bet sidor sätter sina odds beror på hur stor sannokheten är på att resultatet ska inträffa. Spelar Man United mot Arsenal, beräknar alltså oddsexperter chanserna för vinst och andra betting alternativ. Det görs av proffs som har detta som yrke. De gör det så väl före match som under matchens gång.

Samma gäller även turneringsodds. Till sin hjälp har de mjukvara samt statistik, inklusive information om lagda spel. Satsar många spelare på ett visst resultat, ändras även oddsen. Med andra ord, påverkar marknadens rörelser (hur vi bettar) hur mycket vi får tillbaka i vinst. I denna artikel går vi igenom det viktigaste du behöver göra för att kunna sätta odds hos spelbolag online.

Sätta Odds Hockey Bild

När bettingexperter har bestämt sig för sannolikheten, presenteras oddsen på spelsajten. Spelbolagsodds skiljer sig rätt lite från varandra, oavsett om det gäller oddskoefficient på hockey, fotboll, tennis eller en annan sport. Deras strategier och verktyg är oftast desamma och riskerna blir alldeles för stora, om de väljer betala tillbaka utan att ta hänsyn till konkurrenterna.

Ett hett tips från Ettkrysstvå redaktionen är att du alltid håller koll på oddsjämförelsesajter samt kikar på oddsbörser. Då är sannolikheten att du hittar en sida som sätter bäst odds som högst.

Det enklaste tipset för att lära dig hur det här med oddssättningen fungerar är att du tar en tärning med sex nummer. Sannolikheten att du gissar numret som landar rätt är lika med 16,67 procent eller en sjätte del. Hade du spelat på en oddssida, skulle du få odds i decimaltal på 6.00 minus pengar spelbolaget behåller i avgift (margin). Det betyder att du får sex kronor tillbaka på varje satsad krona, om du gissar tärningsnumret rätt.

Odds på 1, X och 2 – matchresultat

Spelar du på matchresultat, så får du välja mellan tre olika alternativ:

  • 1 står för hemmavinst
  • X står för ett oavgjort resultat
  • 2 står för bortaseger

För var och ett av dessa tre alternativ måste spelbolaget sätta odds. Det görs av personen som är ansvarig för området. Oddsen avspeglar chansen till ett visst matchresultat. Du vinner tillbaka din insats gånger oddskoefficienten, ifall du lyckas gissa utgången.

Låga vs höga odds

Hur stor oddskoefficienten är är enormt viktigt när du satsar pengar på sport. Är oddsen låga, vinner du lite pengar utöver det du själv har valt att lägga på spelet. Vid höga odds beräknas chansen att vinna som lägre, men då blir summan du eventuellt vinner högre. Som bettingspelare har du som mål att hitta bästa odds, det vill säga de odds som du tror är för höga jämfört med hur du själv anser matchen kommer att sluta.

Olika oddsformat som används av spelbolagen för att sätta odds

Innan du börjar spela på odds, måste du förstå olika typer av dessa. I olika länder använder man sig av olika sätt att se odds – så kallade oddsformat. Det kan variera sig mellan spelbolag på nätet. Du kan dock oftast välja att konvertera hur du ser odds direkt på spelsajten. Nedan hittar du informationen om de som används mest.

Decimalodds

I Europa är det decimalodds som gäller som format. Även spelbolagen i Sverige, inklusive Svenska Spel, väljer att presentera decimalodds på sina hemsidor. Hos vissa bettingsidor går det inte ens att välja bort detta format, vilket vi på Ettkrysstvå anser vara bra. Decimalodds kallas även av många för europeiska odds. De fungerar enligt följande

Låt oss säga att du spelar för 200 kronor på en tennisturnering till oddset 1.50. Du bettar på att Federer vinner Australiska öppna. Det betyder att din eventuella vinst blir 300 kronor eller 200 gånger 1.50, om han nu gör det. Satsar du 50 kronor på en hockeymatch till oddset 4.00, när Schweiz möter Finland i OS? Då vinner du 200 kronor, om det blir så (50 gånger 4.00 i decimalodds).

Amerikanska formatet för odds

Amerikansk format på att sätta oddsBesöker du sidor som Pinnacle eller kollar odds hos Oddschecker från ett annat land, ser du ofta Moneylines. Formatet som spelbolag från USA använder för att sätta odds ser rätt krångligt ut för oss svenskar. Oddsen kan vara så väl positiva som negativa.  Det beror på om oddset i decimalformat överstiger eller understiger odds siffran 2.0.

Det negativa talet här visar hur mycket spelaren behöver spela för så att slutvinsten blir 100. Vid amerikansk odds på 1,50, måste du alltså satsa 200 för att vinna en hundralapp och då sätts den till -200. För höga decimalodds blir alltså amerikanska odds positiva.

Brittisk format – fraktionella odds

Brittisk oddsformatMånga svenskar spelar hos brittiska spelbolag på nätet som är vana vid att sätta odds på sitt eget sätt. Därför är det viktigt att känna till hur engelska odds fungerar.

Oftast går de under namnet fraktionella odds. Detta oddsformat skrivs i bråkformat. Det är dem du ser, när du ser tal som 13/5, 1/3, 5/1 på William Hill och Paddy Power. Det finns ett enkelt sätt att förstå hur dessa fraktionella odds fungerar.

Tänk på att den allra första siffran står för delen du får i vinst, medan den andra är delen som måste satsas. Vid engelska odds på 1/3 måste spelaren satsa 3 kronor för att vinna 1. Det är alltså samma som 1.33 i decimalodds.