Menu

Tipsextra

Svenskarnas val av favoritspel befinner sig i ständig förändring. 2018 råder det fortfarande monopol på betting på den svenska marknaden. Det blir en ändring på det nästa år. Just nu är det fortfarande Svenska Spel som får oss att välja ligor att fokusera på, när det är dags att satsa pengar på sport.

Tipsextra Fotboll Program

Visst är det stort med bettingtips online. TV program med oddsexperter spelar dock fortfarande en stor roll för oss i Sverige. Tipsextra är det programmet som satte trenden.

I över två decennier har det visats toppfotboll från England direkt i TV, tack vare just Tipsextra. Den har varit en betydande faktor för att göra Stryktipset tips och andra kända kuponger populära bland svenskar.

På grund av detta TV program följer tusentals svenska bettingfans fortfarande The Championship och spel i lägre engelska divisioner. Vi är det landet som har bäst koll på brittisk fotboll förutom Storbritannien. Utan Tipsextra hade så aldrig varit fallet.

Engelsk fotboll gratis med Tipsextra

Det intressanta är att det inte har varit möjligt att se fotbollsmatcher gratis i själva England, medan vi i Sverige fick den chansen. Det berodde på ett antal faktorer. Däribland det att fotbollsförbundet i England gjorde sitt bästa för att få så många som möjligt att faktiskt besöka matcher på plats.

Jakten efter biljettintäkterna bidrog till barriärer i form av högre avgifter för TV-kanaler. Bodde du i England på Tipsextras tid, hade du två alternativ. Antingen så skulle du skaffa dig en dyr biljett till matchen eller ta dig över havet och besöka Sverige för att få följa engelsk fotboll gratis.

Nu har situationen förändrats avsevärt. För det första så är det riktigt populärt med PL och spel i andra divisioner i England. Det har blivit så stort att de flesta matcherna är utsålda som de är. Det finns alltså inget behov längre att sätta käpparna i hjulet för de som vill köpa sändningsrättigheter. Dessutom är Tipsextra i Sverige ett minne blott. Istället väljer vi streama fotboll gratis online.

Betting på engelsk fotboll fortsätter dock att vara enormt populärt hemma i Sverige. Vi följer senaste PL-speltips och har stenkoll på The Championship, även om vi inte sätter på TV varje helg för att se Tipsextra live.

Det går faktiskt att följa engelska matcher fortfarande. Programmet Tipsxtra har nu inte bara bytt namn, utan även flyttat till en mindre kanal. TV-tittare är förvisso vana nu att betala pengar för att se något extra, så det upplevs inte längre som ett problem.

En av anledningarna till svenskarnas intresse av England och Tipsextra är självklart att svensk fotboll är inte alls i samma nivå som den i europeiska toppligor. Det förs fortfarande diskussioner om varför den är så dålig och få förnekar att det verkligen är så. Vi behövde en liga att älska och kunna identifiera oss med och den ligan fick vi gratis av TV-programmet. Visst är många även fans av allsvensk fotboll, men inte vad gäller odds spel. Där slår engelska matcher de svenska med flera hundra procent

Stryktipset och spel på lördagar

Det vore fel att påstå att våra intressen styrdes enbart av Tipsextra som sändes på lördagar. Även Stryktipset och en del andra faktorer har spelat en minst lika viktig roll. Spelbolaget som numera heter Svenska Spel grundades redan på 1930-talet och hette Tipstjänst på den tiden. Redan då spelade de flesta på fotbollsmatcher i England varje lördag. Dagen efter var det dock svenska ligans tur och skillnaderna i omsättning var inte lika stora som de är hos spelbolag på nätet och på Svenska Spel idag.

På grund av låg intresse i svensk fotboll och behov av nya spelprodukter utvecklades spelmonopolets utbud en hel del. Spelen som få av svenskar kommer ihåg, men som har varit riktigt stora historiskt sett är Poängtipset och Siffertipset. På senare år har ett flertal andra spel tillkommit, bland annat Europatipset tips, Joker och nu senast Powerplay hockey och nya Challenge.

Söndagarna som genom tiderna har varit centrala för svensk fotboll ägs nu av helt andra ligor och matcher. Lördagar handlar fortfarande uteslutande om Stryktipset och engelsk fotboll. Succén som Tipsextra fick i Sverige berodde i mångt och mycket på tusentals spelare som älskade tippa Stryktipset varje vecka. När det var dags för kuponginlämning på lördag, samlades många på spelbutiker. Där var det dags att diskutera kommande fotbollsmatcher och dela med sig med senaste nytt om lagen, skador och ge speltips till varandra.

Att hela folket inte bara följde lördagsmatcherna, utan även satsade riktiga pengar på spel, gjorde det lönsamt för staten att fortsätta sponsra Tipsextra. År efter år köptes sändningsrättigheterna till engelsk ligaspel av stora svenska TV-kanaler. Som ni kanske vet så får Svenska Spel endast ungefär 30 procent av det som spelarna förlorar. Det gör att just staten har varit mest intresserad av fortsatt succé för Stryktipset och Tipsextra.

Konstigt nog blev staten i sin jakt efter spelarnas pengar delvis beroende av schemat för lägre divisioner i England. När fotbollsförbundet där började trixa med matchdagar och flytta en del möten till söndagar och måndagar, blev det ett problem för Stryktipset älskare. Nu räckte det inte längre med att följa Tipsextra i två timmar för att få resultat på sin spelkupong.

I stället var man ofta tvungen att vänta i flera dagar tills man visste om man fick 13 rätt eller någon utdelning på sin veckans kupong. Just på grund av detta lanserades produkten som numera heter Europatipset, då under namnet Italienska Stryktips, med fokus på Serie A matcher som brukar spelas just på söndagar.

Tipsextra försvinner

Åren gick. I och med att Svenska Spel hade fler kuponger i utbudet, sjönk intresset något för Stryktipset. Våra spel har blivit mer utspridda under veckan. Det gjorde att Tipsextra inte längre var lika populärt som det brukade vara. På grund av all utveckling, var det endast en fråga om tid, när staten skulle fatta beslut om att sluta köpa sändningsrättigheterna och slopa Tipsextra.

Sista TV-programmet sändes i mitten av 1990-talet och ersattes av TV4 Tipslördag. Det var först då som även bytet av ligan som sändes ägde rum. Nu gick det inte längre att se PL live varje lördag. Tipsextra försvann, medan tittarna som stannade kvar och följde TV4 programmet fick nöja sig med Englands andra division, nämligen The Championship. Denna ändring fick många av oss i Sverige att lära namn på nya fotbollslag och bli experter på en liga som ingen riktigt har varit besatt av.

Nu har det gått över tjugo år sedan Tipsextras sista sändning, men namnet känner de flesta av oss fortfarande till. Ibland räcker det inte att något försvinner för att vi i Sverige glömmer helt bort det. Vem vet, kanske blir det en nylansering för detta TV-program någon gång nästa år, när marknaden blir omreglerad.

Sverige får en mängd nya spelbolag då. Alla de får möjligheten att göra reklam i TV och genom ett flertal andra kanaler som de utländska spelbolagen inte får använda sig av i dagsläget. Det är fullt möjligt att vi inte har sett det sista utav Tipsextra och att vi snart får följa engelsk fotboll live gratis i TV igen.