Menu

Oddsbörs

Du har säkert stött på en oddsbörs utan att ens veta att den heter just så. Denna typ av bettingsajter skiljer sig från de vanliga och oftast erbjuder högre odds. På engelska heter oddsbörser betting exchange. På spelbolag som har denna spelprodukt satsar du pengar på bets mot andra spelare. Ett exempel på ett känt spelföretag som också är en oddsbörs är Betfair Exchange på svenska. Dessutom så finns det ett tiotal mindre varumärken på nätet som erbjuder liknande bettingtjänster. Det är samma nämnare dem emellan. Du slår vad mot en spelare precis som du.

Betting Exchange Oddsbörs

Speltypen oddsbörs är fortfarande i skymundan av vanliga spelbolag där du bettar mot expertproffs som sätter oddsen. Det betyder absolut inte att de inte är bättre. Av någon oförklarlig anledning fortsätter vi välja sajter med lägre odds. Vi på Ettkrysstvå har alltid betting exchange som vårt första val. Vi rekommenderar dig att alltid prioritera börsen, om du spelar utan oddsbonus på nätet.

Varför Betting Exchange är bättre än vanliga spelbolag

När du satsar pengar på betting exchange sajter, spelar du som sagt mot marknaden (andra spelare) i stället för att mäta dina krafter mot spelbolag på nätet. Här går det även att sätta helt egna odds. Bettingsajter bryr sig helt enkelt inte om vem som vinner. Det viktiga är att du hittar någon som matchar ditt bet. Det om inget annat gör betting exchange mycket bättre än de traditionella oddssajterna.

Det enda dessa oddsbörser har som mål är att tjäna en viss procent av varje bet samt behålla alla insatser tills spelet är avgjort. Betfair Oddsbörs tar ut en liten avgift och tjänar pengar precis på samma sätt som pokersidor gör när de behåller rakeavgiften. Så gör även andra liknande spelsidor på nätet.

Hur mycket börserna tar i kommission beror på vilken sida du spelar på. Som oftast handlar det om upp till fem procent av varje insats. Innan du väljer din oddsbörs är det viktigt att du kollar upp vad deras avgift per bet är. Notera att endast personen som vinner får betala avgiften. Ytterligare en viktig regel som betting exchange-sajter brukar ha är att avgiften blir lägre ju mer du satsar. Lojala spelare får därmed rabatt och får ta ut mer pengar i vinst.

Oddsbörsen spelguide

Dags att kika på hur oddsbörser fungerar. Vi på Ettkrysstvå har sammanställt en kort spelguide över allt det viktigaste som du behöver känna till. Två huvudbegrepp du måste lära dig innan du lägger dina första insatser på spelbörs som oddsbörsen också kallas är att backa (eng. back) och att boka (eng. lay). Det är du som backar/bokar bets och därmed agerar som oddssättare (vid backa) respektive som spelare (vid boka).

Backa bets på oddsbörs

När du vill spela på hur du gissar att spelet kommer att sluta, backar du bets. Du väljer ett odds som ingen annan har bokat än. Valalternativ får du av oddsbörsen som listar alla layers. Med andra ord så spelar du till det oddset som är högst av de tillgängliga först och, om du så vill, tackar du ja även till alternativen med lägre odds.

Låt oss illustrera hur du backar bets med ett exempel. Om du tror att Sevilla vinner Europa League, får du kanske 8.00 i decimalodds hos spelbolag som Betsafe eller Unibet. På oddsbörsen får du chansen att få 11.00 i odds på Sevillas vinst. Någon är beredd att spela mot dig, men personen har satsat 1000 kronor på det. I så fall har du möjligheten att spela för 1000 kronor på oddsbörsen, men vill du betta mer, kan det bli problem. Det finns kanske endast spelare som är beredda att ge dig 7.00 i odds.

I så fall är det bäst att spela för mer hos ett vanligt spelbolag eller på en annan spelbörs. Om du vinner på din tusenlapp, får du 9 000 kronor i ren vinst minus kanske 5% i avgift. Det gör att teoretiskt sett så var ditt odds lägre. Du får tillbaka 8 550 kronor. Det betyder att egentliga oddset hos börsen låg på 9,55. Men det är ändå bättre än det du hade fått på bettingsajter Betsafe eller Unibet.

Boka bets

Du bokar bets för att ge chansen att spela för dem som vill backa bets. Du spelar alltså på något som du inte tror kommer att hända. I det här fallet är det du som agerar expert på betting. Det är du som sätter odds åt de andra. Det är inget konstigt med det faktumet att många riktiga spelbolag besöker oddsbörserna för att minimera sina egna risker.

Traditionella bettingsajter använder alltså betting exchange-sajter för att gardera sig mot förluster genom att boka spel. Det sker vid riktigt stora bets, ofta på favoriter. Ifall du har fryst dina pengar på att boka bets och ingen spelare har backat dem, cancelleras spelet och du får insatsen tillbaka på ditt spelkonto.

Precis som i fallet med att backa bets, använder vi oss av ett exempel nedan för att förklara hur du bokar spel på oddsbörser: Du gillar inte Diego Simeone och Diego Costa av någon anledning och tror att Atletico Madrid inte har någon chans på att vinna Champions League denna säsong.

I stället för att satsa pengar på alla andra lag som är kvar i turneringen, går du till en oddsbörs och bokar Atletico Madrid. Du sätter oddset till 4.00 och sätter en insats på 500 kronor. Det innebär att om ditt bet hittar en köpare (backer), så kommer den att spelas. Du vinner 500, om Atletico inte lyckas vinna finalen. Om Diegos lyckas kamma hem trofén, får du betala 2000 kronor till vinnaren. Det är just den summan som fryses på ditt spelkonto så fort en backer har accepterat ditt bet.

Fördelar med oddsbörser

Det finns flera fördelar med att satsa pengar på oddsbörser som vi alla listar nedan i detta stycke. Bland annat handlar det om bättre odds, vilket vi alltid upprepar, när vi får chansen. Dessutom så får du möjligheten att bli en oddssättare. Ytterligare en fördel är att du inte får begränsningar på ditt konto, när du väljer betting exchange.

Nackdelar med oddsbörser

Visst går det att diskutera även nackdelarna med att välja spel på oddsbörsen, även om dessa är få. Den första är att du sällan får välkomstbonus på odds och andra typer av extra kampanjer som du kanske är van vid, om du bettar på sport hos vanliga spelbolag på nätet. Den andra nackdelen är att betting exchange-sajter sällan är enkla att använda i mobilen.

Är du specialiserad på spel på en viss lägre division eller sport som inte är speciellt populär, kan du få det svårt att hitta köpare för dina bets, om du spelar på bettingbörsen. Detta till skillnad från bland annat Nordicbet som erbjuder odds på fotboll på division 4 och ibland även 5.

Tjäna pengar på oddsbörs

Många svenskar tjänar redan pengar på betting och bonus trading. De flesta gör det på Betfair och andra betting exchange-sajter. Hur gör man för att lyckas? Det är en evig fråga. Av alla som satsar pengar på oddsbörser är det kanske bara ett par procent som lyckas tjäna mycket. Det finns massor av betting strategier som alla har sina fans. Alla de har exakt samma mål: att hjälpa dig blir framgångsrik – och rik – på oddsbörser och betting.

Det är svårt att säga vilken strategi som fungerar bäst. Oavsett vilken teori du gillar mest och vilken bettingstrategi du väljer att köra med, är det avgörande att du är väl påläst och är en riktig expert inom sporten du bettar på. Utan att vara väl uppdaterad och smart på sportgrenen är chanserna att tjäna pengar på oddsbörs spel extremt låga. Vi rekommenderar dig att följa följande fem steg för att börja tjäna pengar på oddsbörsen:

  1. Sätt spelbudget och tracka alla dina bets;
  2. Bli expert på en sport och håll dig till betting på denna sport;
  3. När du spelar livebetting, försök att gröna ut så tidigt som det bara går;
  4. När du spelar pre-match (före matchstart) satsa på att hitta guldkorn, spel med höga odds;
  5. Glöm inte om vanliga bettingsajter och backa dina bets med både pengar och oddsbonus, om du nu kan få den. Du kan alltså maximera dina vinster på betting genom att kombinera spel på oddsbörsen med spel på vanliga spelbolag.