Menu

Return On Investment (ROI)

Ett vanligt begrepp inom finans ROI står för return on investment eller avkastning på investering. På svenska använder man sig oftast av den engelska förkortningen. Det är vanligt även för andra språk som franska. Även för ROI på betting på nätet är grunderna något som varje seriös odds spelare som aspirerar på att bli en stor fisk bör vara duktig på.

Vill du på ett enkelt sätt bedöma hur bra en betting expert eller spelare är, kan du fråga honom vad ROI betyder. Kan han inte svaret och börjar babbla om marknadsföring och Excel, vet du direkt att något är skumt. Det är just med ROI kalkyl som hans framgång mäts. Vi rekommenderar dig att beräkna detta nyckeltal på expertens senaste bets för att avgöra om han är bra nog.

ROI inom Betting – kort guide

Dags för betting guide och lite mer info om vad ROI är, ger tips om formel och går igenom hur du för spreadsheet och maximerar dina vinster på odds spel.

ROI bild betting på nätet

Ettkrysstvå rekommenderar alla våra läsare att följa bankroll management och använda sig av units. Dessutom är det smart att välja en betting strategi som ni känner passar er bäst. Men det är just ROI på betting som avgör hur bra ni i slutändan är på spel på odds.

Det är här som ni kan mäta era krafter med andra spelare, oavsett hur mycket pengar ni satsar på varje bet och oberoende på hur mycket ni har i spelbudget per vecka.

Med andra ord så kan en oddsspelare med en budget på 200 kronor i veckan bevisa att han är ett bättre bettingproffs än den som satsar flera tusen varje dag. Det görs genom att analysera avkastning på investering på olika sporter och/eller spelmarknader, beroende på vad som skall jämföras.

Just med hjälp av detta nyckeltal går det att bedöma vem som vinner i Tips-SM och andra oddsturneringar. Det är ett måttstock som på ett säkert sätt avgör vem som är oddsexpert och vem som bara försöker snacka till att vara bäst i Sverige på Stryktipset tips och liknande spel.

ROI Begrepp Förklarat

Med hjälp av ROI på betting får du en tydlig bild över avkastningen på oddsspel på varje satsad krona inom en utvald tidsperiod. För att få begreppet ännu tydligare förklarat så står begreppet för hur mycket du vinner eller förlorar i förhållande till din totala spelbudget. Värdet anges i procenttal.

Ytterligare ett sätt att beteckna Return on Investment är att den anger den genomsnittliga vinsten per varje insats du gör i procent. Satsar du 10 kronor på 1000 olika bets och har spelsaldo på 18000 när alla bets är avgjorda, är din ROI procent 180. Du vinner med andra ord 80 kronor på varje satsad hundring.

Notera att ROI inom betting ibland anges i andra format. På vissa spelbolag på nätet går det att se den i decimalform. I vårt exempel ovan skulle du se 0.80 på vissa bettingsajter i stället för 180. Formatet spelar egentligen ingen roll så länge du förstår hur avkastningen på investerade pengar fungerar och hur du räknar ut din procent.

Räkna ut ROI procent

Är du fortfarande osäker på hur du får fram din ROI procent, följer några tips och kort guide på hur du gör för att räkna ut den på ett enkelt sätt. Det allra första är att du måste filtrera bort alla icke relevanta bets, om du nu vill beräkna avkastningen på en viss kategori av dina bets. Vill du räkna ut din avkastning överlag, är det bara att ta med precis alla insatser du har gjort.

Sedan är det bara att dela din nettovinst (alltså allt det du har vunnit på alla bets) med din totala omsättning (allt det du har satsat). Så enkelt är det. Nedan anger vi två exempel på beräkning av ROI på betting. Samma princip gäller även vad som helst, inklusive finans och även om du vill räkna ut hur mycket pengar du sparar på bilköp.

  • 1 000 kronors nettovinst på 10 000 kronors omsättning = 0,10 = 110%
  • 1 000 kronors nettoförlust på 10 000 kronors omsättning = – 0,10 = 90%

Bra vs Dålig ROI på Betting

Det är rätt enkelt att definiera vad som är bra och vad som är dålig ROI på betting. Det hela är som du säkert redan har märkt betydligt enklare än vad man tror vid det första ögonkastet. Allt som överstiger 100 procent är ju bra för då går du med vinst. Allt som är under är dåligt för då förlorar du. Vi antar då att du precis som alla normala människor är mer intresserad av att vinna än av att förlora pengar på betting.

Hur bra din ROI är kommer säkert att variera mellan olika sportgrenar och oddsmarknader. Vi rekommenderar dig att löpande analysera hur bra din bettingstatistik är i olika kategorier för att satsa din spelbudget på ett optimalt sätt. Vill du bli riktigt framgångsrik på betting, måste du välja bort de grenar som du gillar följa mest, om din ROI inte är tillräckligt bra på dem.

Är du till exempel riktigt bra på Premier League betting och gillar betta på PL-fotboll, kan det mycket väl vara så att din ROI är 90% där. Den dåliga procenten kan delvis bero på att alla spelbolag på nätet har expertproffs som sätter odds på PL. Dessutom läser miljoner andra bettingspelare tips från diverse PL-experter. Det gör att marknadens kunskaper om ligan är stora och det är svårt att slå odds just på denna liga. Det gör att din ROI blir relativt lägre, även om du är riktigt påläst om ligan och uppdaterad om de senaste nyheterna.

Samtidigt så kan det vara så att du hatar eSports som sportgren, men märker att din ROI procent på CSGO betting är 109%, vilket är rätt bra nivå. Det kan bero på att oddssättare är inga experter inom spel, men du kan det där med spel på e-sport marknad, även om du kanske inte riktigt är så insatt i LoL och Dota2 längre. Just på grund av din betting ROI statistik är det mycket smartare att satsa på eSports betting och slippa betta på PL-matcher igen.