Menu

Bankroll Management

För en riktig proffs inom betting räcker det med att vara expert på två saker: hitta värde bland alla tillgängliga oddsmarknader samt att hantera budget optimalt. Bankroll management på betting hjälper till att lösa den senare uppgiften.

För att hitta värde med din bankrulle krävs det såväl specialiserade som generella kunskaper inom sport och odds. Det är en metod som även professionella spelare använder, när de lirar Sit and Go poker. Ni är säkert vana vid poker bankroll management, men här sätts fokus på betting och det begrepp som ibland även går under sitt engelska namn ’money management’. Att spela smart och hålla sig inom vissa ramar vid betting är nog nätets bästa tips för att aldrig gå i konkurs när du spelar på odds.

De flesta använder sig av Excel och diverse verktyg som bankroll calculator som går att hitta online. Det finns även betydligt konstigare alternativ för att hålla koll på bankrullen. Vissa väljer ladda ner en fresh Snapchat app och hålla sig uppdaterad om rätt storlek på insatser vid spel på odds med hjälp av sin kompis. Oavsett hur galen du är, hjälper denna nybörjarguide från expert dig att bli bra på grunderna, när du använder dig av våra speltips i praktiken.

Spela med bankroll management

 

Oavsett hur bra du är på spelmatematik samt på att hitta hål i odds satta av betting sidan, krävs det att du kan hantera din spelkassa. Det gäller i första hand storleken på varje individuell insats du gör när du spelar på odds. Inom bankroll management för betting handlar allt om att hitta optimala nivån på kuponginsatsen.

En tumregel enligt många expertproffs inom betting är att du aldrig överskrider två procent av din spelbudget vid en enstaka insats. Det du har kvar på saldot betecknas just som din spelbudget eller spelkassa. Lyckas du spela med strikt bankroll management och undviker satsa alltför mycket på dina bets, ökar dina chanser att vinna på odds. Samma grundprinciper gäller för såväl spel på nätet som när du väljer att lämna in kupongen hos ditt spelombud.

Bankroll Management Introduktion

Det är dags att introducera fenomenet bankroll management i detalj. I stort sett handlar detta avsnitt om att ge dig svar på tre viktiga frågor kring hantering av din spelkassa vid betting på odds:

 1. Hur mycket varje bet ska vara jämfört med vad du har kvar på spelsaldo, det vill säga i spelkassan;
 2. Hur stor ska insatsen vara utifrån oddsnivån du satsar på;
 3. Hur mycket risk du är beredd att ta för att få chansen att vinna riktiga pengar.

Kunskapsområdet bankroll management finns just för att hjälpa dig att få svar på ovanstående frågorna. Du ska följa vissa betting tips som höjer dina chanser att vinna samtidigt som du minimerar förlustrisken vid oddsspel. Nedan följer några fler anledningar som är viktiga att kunna så att du hittar motivationen nog för att implementera bankroll management strategin:

 1. Genom att spela med strikt hantering av spelbudgeten sätter du stopp för riskerna med att jaga dina förluster. Det är den största enskilda faktorn som leder till spelproblem;
 2. Bankroll management hjälper dig att inte satsa alltför mycket vid stora vinster, när det känns lockande att plötsligt öka dina bettinginsatser och börja spela på impuls;
 3. Med hjälp av denna strategi ökar chansen till att din spelbudget räcker längre, även vid flera förluster i rad. Därmed behöver du inte sätta in mer pengar för att jaga ikapp det du har förlorat på odds;
 4. Med bankroll management blir dina bettingbeslut sakta men säkert mer övervägda och du lär dig att betta smart.

Viktiga Faktorer för att Förstå Bankroll Management

För att bli bra på att hantera spelkassan krävs det att du förstår några begrepp och blir bättre på vissa faktorer. Nedan går vi igenom variansen som är det allra viktigaste du måste lära dig för att bli expert på odds och bankroll management. Dessutom måste du förstå hur du agerar optimalt för att kunna hantera dina vinster respektive förluster. Efter att ha läst denna artikel kommer du utan tvekan bli bättre på betting.

Variansen

Det allra första varje nybörjare inom odds och betting måste lära sig är inte bonusar utan varians. Det är en oerhört viktig del av betting och bankroll management. För att bli en vinnare på spel på odds måste du tänka långsiktigt. Det räcker inte med att ha goda kunskaper inom sport. Just här kommer variansen in i bilden. Det är ett statistiskt begrepp som även använts flitigt av oddsexperterna.

Variansen handlar om sannolikheterna. Här kan du läsa mer om sannolikhet och statistik, om du är intresserad av ämnet. Oavsett hur väl du förstår läget inför matchen/turneringen, finns det alltid en viss matematisk sannolikhet till vinst respektive förlust.

Låt oss ta ett exempel: Du tänker satsa pengar på Man United borta mot Burnley och bedömer att Uniteds vinstchanserna ligger på 66 procent. Det är ungefär samma som 1.50 i odds. Spelbolagen erbjuder odds på 1.80. Med andra ord har du hittat ett bra värde. Du satsar 1000 kronor på United och oddsen går lägre ned under matchens gång, men Burnley vinner med 3-2.

Om vi bortser från allt som har hänt på spelplanen under det ovanstående exemplet, är det variansen som spelade in och Burnley lyckades ändå vinna, trots att du verkar ha haft en helt korrekt uppfattning av oddsbilden. Det kan hända att du förlorar på flera kuponger i rad, trots att du har tippat ”rätt” – på grund av variansen. Att turen spelar en stor roll inom betting gör därför bankroll management till en viktig vinststrategi för långsiktiga vinster på odds.

Hantera Förluster

Du som satsar riktiga pengar på betting måste lära dig att hantera förluster. Det gör du bäst genom att följa bankroll management rutiner. Klarar du inte av att göra det själv, försök få hjälp av en annan person. Det är en oerhört viktig uppgift som även är helt avgörande vid misstänkt risk för spelberoende.

Känner du av problem med att hantera dina förlustperioder, är det inget ovanligt alls. De flesta som någonsin har varit inne på betting och odds har hamnar i denna situation, även de som spelar för skojs skull. Perioden då du upplever förlust efter förlust kan vara riktigt länge. Bettingexperter skiljer sig från resten av oddsspelarna då de vet hur man bäst hanterar dessa problematiska perioder, då allt verkar gå åt helvete.

De flesta brukar må riktigt illa och bli deppiga, om de ser att spelet inte går in gång efter gång. Misstaget som många i det här fallet gör är att höja insatsen för varje enskilt spel. Det gör att de slutar spela enligt bankroll management rutiner och gör allt för att jaga pengar de har förlorat.

Upplever du sug efter att satsa större summor av pengar på betting än vad du är van vid och/eller vad du har planerat i ditt money management-dokument, är det ett seriöst varningstecken. Vänd dig till organisationer för spelberoende eller åtminstone kontakta spelbolaget för att sätta max gränser på dina bettinginsatser. Anser du att dessa tips är alltför extrema för dig för tillfället, räcker det kanske med att bara se över hur bra insatt du är på oddsmarknader och sporter du väljer satsa pengar på.

Du hanterar dina förluster bra, om du fortsätter satsa mindre än två procent av din spelbudget per bet, även om du förlorar gång på gång. Samma kan sägas även om fall då du helt plötsligt höjer dina insatsbelopp med 100 procent utan någon egentlig anledning samt utan att ha vunnit mycket på något spel. Kolla gärna på din bettinghistorik för att se, om du någon gång har gått amok och upplevt problem vid förluster. Jämför ditt spelbeteende hos olika spelbolag så att du säkert vet vad som har triggat alltför höga insatser.

Hantera Vinster

Konstigt nog så kan ungefär samma problem som vid förluster uppstå även när du vinner mycket pengar på en gång. För att få kalla dig en oddsexpert måste du bli bra på att hantera vinster. Har du haft 1000 kronor i spelbudget och vinner helt plötsligt 50 000 på en multipelkupong, är det oerhört svårt att hålla dig kvar till det som du skall enligt bankroll management läran.

De flesta av oss som spelar för riktiga pengar kommer i det här fallet att känna suget efter att börja satsa betydligt större belopp. Vi får ett bättre självförtroende och vill vinna ännu mer. Lyckas du med att vinna mycket på en gång, tappar du dessutom vinstkänslan, om du vinner samma belopp en gång till. För att få samma mängd dopamin, måste hjärnan uppleva ännu högre vinster. Denna regel gäller inte bara betting och odds utan alla former av hasardspel.

Med bankroll management kommer du att kunna öka insatser vid stora vinster, men de måste fortfarande hållas inom vissa ramar. Du kommer säkert ihåg att vi har tjatat om de där två procentenheter som max bet ovan. Det gäller fortfarande när din spelkassa plötsligt ökar med flera tusen procent. Fortsätt satsa enligt bankroll management rutiner, oavsett hur mycket du har vunnit.

Upplever du problem, rekommenderar vi på Ettkrysstvå redaktionen att du tar ut en del av din vinst till ditt bankkonto så att du har mindre pengar i spelkassan. I det här fallet kommer nog din hjärna att ställa sig om rätt fort och du kommer att få känna mindre sug efter att göra dumma bets på spelsidor på nätet.

Strategier och Bankroll Management

Visst talas det mycket om diverse strategier för betting. Alla självutnämnda experter skriver långa artiklar om vad som funkar och vad som får dig att bli rik på odds spel. Samma taktiker och strategier gäller även för casinospel och aktiemarknader. Vi anser att den allra viktigaste strategin – och kanske den enda du bör följa är bankroll management. Allting annat fungerar endast i teorin.

Känner du dock behovet av att välja ytterligare en bettingstrategi, rekommenderar vi någon av fyra nedanstående:

Du hittar säkert din egen favorit bland dessa fyra. Hur bra de passar just dig beror på vilken typ av spelare du är, hur mycket du är beredd att satsa samt hur stora risker du är villig att ta när du spelar på odds. Det kan mycket väl vara så att du kommer att bli förälskad i någon av dessa betting strategier, men kom ihåg: bankroll management är ett måste, oavsett vilken strategi du väljer!

Sammanfattning: Börja med Bankroll Management

Så nu har du läst hela artikeln och känner dig redo att spela med bankroll management. Det allra viktigaste du bör tänka på nu innan du börjar är att bokföringen av alla dina oddsspel är ett måste. Genom att skapa dokument i Excel eller andra program, där du strikt följer varje bet du gör på alla spelbolag får du äntligen chansen att få ditt spelande under full kontroll.

Med bankroll management dokument får du en massa fördelar så som:

 1. Du kan jämföra hur bra det går för dig hos olika spelbolag du spelar på;
 2. Du får chansen att analysera vilka sporter du är bäst på;
 3. Du ser klart och tydligt din vinst/förlust indelad per marknad. Det kan mycket väl vara så att du är expert på handicap betting utan att ens veta om det.

Sist men inte minst så ser du alla avvikelser från spelnormer. Med bankroll management dokument ser du klart och tydligt om du har bettat för mycket vid enstaka tillfällen. Sedan går det att fortsätta analysen och se mönster och avgöra vad som har lett till att du inte har bettat inom bankroll management planens ramar.

Det finns en massa mjukvara att köpa och/eller ladda ner gratis. Vi på Ettkrysstvå föredrar Excel. Har du denna mjukvara installerad på engelska? Behöver du hjälp med översättning, hittar du hjälp här. Nedan hittar du en mall för Bankroll Management som vi själva använder. Du behöver inte ha stora förkunskaper för att skapa ett eget dokument för att följa din betting, om du bara följer vår mall. Det enda du behöver egentligen är kolumner med följande data:

 1. Datum (och kanske tid på dygnet, om du tror att det påverkar dina resultat);
 2. Sport (och kanske liga/turnering, om du vill analysera spelmönster ännu djupare);
 3. Spelbolag du har bettat på;
 4. Spelmarknad, det vill säga typen av spel så som HT/FT, Över/Under 2,5 mål, Setvinnare o dyl;
 5. Lagen alternativt spelare som du har satsat på;
 6. Matchens odds;
 7. Din vinst/förlust;
 8. Extra information som kan vara allt från underläge, om du satsar pengar på tennis odds till om en viss fotbollsspelare är på plan under matchen eller inte. I denna kolumn kan du alltså lägga till allt du tror är av värde för att analysera dina spelmönster, Stryktipset förslag och oddsbeteende.

När du är klar med din bankroll management mall, är det dags att fylla in den flitigt och göra liverättning online varje gång när matcherna slutar. Det är det som är det svåraste för att lyckas bli expert på betting och odds. Du måste ha speldisciplin, följa rutiner och analysera inte bara sporten du gillar och odds du ser. Det allra viktigaste är att kunna analysera hur du själv satsar dina pengar på sport och optimera dina bets. Börjar du med bankroll management, blir du utan tvekan bättre på betting på lång sikt och kommer att vinna mer.