Menu

Odds på Skidsport

Skidåkare Odds på SkidsportOdds på skidsport är framförallt stort i Norden. Spelbolag på nätet har nu fått upp ögonen för betting på vintersporter och längdskidor. Du har nu möjligheten att satsa pengar på flera stora evenemang, även i slalom och skidskytte. Visst är vinter-OS odds mest populära, men det går att spela på Tour de Ski, VM och andra tävlingar.

Måste vi lista största skidsporter bland svenska betting spelare ser rankingen ut så här:

 1. Längdskidor
 2. Alpint
 3. Skidskytte
 4. Backhoppning
 5. Snowboard

En tumregel är att ju mer svenska spelsidor online satsar på Norden, desto fler odds på skidsport du kommer att se i deras utbud av bettingmarknader.

Bästa bettingtips på skidsport

Det som är den gemensamma nämnaren för alla former av skidsport är att det gäller att hålla koll på dagsformen som åkare/idrottare befinner sig i. Det är det allra viktigaste av alla bettingtips som vi kan ge.

Dessutom kan det vara värt att kolla på valla och annan skidsport utrustning. Hur bra verkar den fungera just idag för laget? Vilka specialister jobbar med idrottare och hur kan detta påverka slutplaceringen? En annan fråga som är bäst att ha ett svar på är hur trött idrottaren är. Det går att kolla tidigare statistik och se hur mycket vila hen har fått.

Inför varje loppstart är det därför inte bara viktigt att kolla på odds och se vad betting experter tycker i speltips, utan även läsa alla senaste nyheter. Ytterligare ett bra tips är att se på oddsbörser och hur oddsen utvecklas där. I många fall har marknaden en bättre bild över dagens situation. Bettingexperter på skidsport är få och den goda nyheten är att de ofta gör fel. Det öppnar upp för att hitta bra odds på skidor och vinna pengar på sporten.

Odds på längdskidor

Få sporter kan slåss med längdskidor om titeln som bästa vintersport idag. Redan för 5000 år sedan har vi börjat använda oss av skidor för transport samt för att jaga djur. Första SM i skidor ägde rum redan 1910. Idag ser spelbolagen till att höja vårt intresse för längdskidorna genom att erbjuda odds på skidlopp.

För att lära dig att bli bra på längdskidor är det viktigt att förstå grunderna i sporten. Den delas in i fristil och klassisk stil. Den förstnämnda kallas ibland för skate inom sporten. Oftast går det att se indelningen av lopp i dessa stilar i listor med odds hos spelbolag på nätet:

 • Fristil betecknas med (f)
 • Klassisk stil betecknas med (k)

Dessutom hittar du oftast odds på olika distanser och loppformer hos bettingsajter. Dessa kan bland annat vara:

 • Sprintlopp;
 • 5km, 10km, 20km, 50km;
 • Stafetter;
 • Vasaloppet som är det populäraste skidloppet att spela på odds på i Sverige.

Viktigaste tävlingar

Spelbolagen satsar på odds på fyra viktigaste turneringar i längdskidor:

 • Skid-VM vartannat år, ett mästerskap vars upplägg påminner om Friidrotts-VM
 • Vinter-OS vart fjärde år med längdskidor som en viktig del av turneringen
 • Världscupen, en serie av turneringar på olika platser med ett schema där tävlingarna precis som i F1 arrangeras i olika länder under säsongens gång
 • Tour de Ski – nio olika tävlingar i Italien, Tyskland och Tjeckien varje år

Notera att både VM och årliga Tour de Ski bidrar till Världscupen. Med andra ord går det att tjäna rejält med poäng i dessa två tävlingar som gör att längdskidåkaren förflyttar sig uppåt på Världscupen rankingen. Denna extra motivation är viktig att känna till när du spelar på odds på längdskidor.

Odds på skidskytte

Tyvärr är svenska spelbolag fortfarande rätt dåliga när det handlar odds på skidskytte. Oftast får du fler betting alternativ på längdskidor. Med skidskytte kan det vara värt att söka sig till utländska bettingsajter. Då gäller det att hitta biathlon i listan på tillgängliga odds och även dubbelkolla om spelbolag som du besöker verkligen accepterar spelare från Sverige.

Skidskytte har sitt ursprung i militären och är yngre än längdskidor. För 58 år sedan blev sporten en OS-gren. Första VM i skidskytte arrangerades 1958. För att bli bra på betting på denna sport, är det viktigt att förstå skillnaderna mellan statistik i stående och liggande position. Precis som i fallet med längdskidor ökar dina vinstchanser, om du har koll på idrottarens kondition och form.

Discipliner som går att spela på oss på skidskytte inkluderar:

 • Sprintlopp,
 • Mass- och jaktstart,
 • Stafettlopp

Till skillnad från längdskidor arrangeras VM i skidskytte varje år. Oftast går det att hitta odds på denna tävling hos de stora svenska spelbolagen på nätet. Även odds på OS-skidskytte är oftast tillgängliga. Även betting på Världscupen är populär för denna gren. Tour de Ski gäller dock uteslutande för längdskidor. Skidskytte är inte med på programmet där.

Odds på alpint

Sist men inte minst i vår genomgång av betting på vintersporter kommer alpint. Denna fina skidsporten går att dela in i sex bitar:

 1. Slalom
 2. Storslalom
 3. Super G
 4. Parallell Slalom
 5. Störtlopp
 6. Kombination (Slalom och Störtlopp)

För att bli bra på odds på alpint, gäller det att veta vem som är bäst på varje gren. Vissa idrottare kombinerar flera alpint discipliner. Få är bra på flera. Notera även att varje disciplin har en egen rankningslista i Världscupen. Dock så vinner den idrottaren som får flest med poäng överlag under säsongens gång.

Det är tyvärr alltid en utmaning för dig som planerar satsa riktiga pengar på betting på VM inom alpint. Tävlingen avgörs vartannat år och brukar numera få alldeles för lite uppmärksamhet i svenska medier. OS på alpint går däremot att hitta hos spelbolagen online.