Menu

Poolbetting

På senaste tiden har det blivit allt mer populärt med poolbetting. Det är ett sätt att spela på odds som påminner en del om Stryktipset och andra kuponger tillgängliga hos Svenska Spel. När du satsar pengar på poolbetting på nätet, slåss du om samma vinstpott med alla andra som har lagt pengar på spelet/kupongen. Exempel på nya poolbets som går att spela på bettingsajter online är:

 • Fsport fantasy fotboll,
 • M10 hos Legolas.bet,
 • MMA-tipset hos OHMBet
 • Feelbets poolade spel på sport.

Även Supertoto och EttKryssTvå kuponger hör till bettingpoolspel online. Vi tippar att antalet sådana kuponger kommer att öka hos spelbolag på nätet, ju närmare regleringen vi i Sverige kommer. Nedan väljer vi därför att presentera regler och detaljer som är viktiga att kunna för dig som tänker spela poolspel på sport på andra sajter än Svenska Spel.

Fördelen med detta är att du oftast får högre vinståterbetalning. Nackdelen är att likviditeten är inte lika hög som hos Svenska Spel, vilket gör att du sällan kan bli rik när du har gissat alla rätt. Dags nu att kika på villkoren och annan nyttig information som hjälper dig att vinna pengar på poolade spel online. Vi använder oss av regler och villkor hos spelsajten Feelbet för att gå igenom alla punkter av intresse.

Betting Struktur

Några poolbetting spelare firar sin vinst Poolbettingen går ut på att spelare bettar på resultatet av flera relaterade events som alla är förvalda av spelbolaget. Rundorna avgörs över en bestämd tidsperiod, även kallad spelperiod. Rundorna i någon Spelperiod i poolbetting skall vara valda av oddssidan som agerar under sitt eget gottfinnande. Spelare kan välja att placera ett eller fler spel, varje bestående av minst ett val i varje runda.

Ett exempel på en poolbetting kupong är alltså: Man United att vinna över Newcastle med 3-1, Man City att vinna över Brighton 3-0, och oavgjort mellan Arsenal och Wolverhampton 2-2. Varje poolat spel på nätet definieras med ett unikt referensnummer när ett spel blir accepterat. För alla rundor bör en spelare göra ett eller fler val av alternativ resultat. Till exempel, om du förlorar 5-1 och 4-1 i Runda 1 och 1-0 i alla andra rundor – detta skulle innebära två spel.

Speciella regler för amerikansk fotboll

Allt inom poolbetting handlar inte bara om fotboll. Hos spelbolag är det populärt även med spel på fighting, golf och amerikansk fotboll, vilket är just fallet med spelsidan Feelbet. Ditt spel på Amerikansk Fotboll placeras för resultatet inklusive alla övertidsperioder och om en Amerikansk Fotbollsmatch resulterar i oavgjort efter övertid, i korrekta poäng marginalpool kommer den lägsta poängmarginalsvinsten för hemmalaget och bortalaget att avgöras som dead-heating vinstalternativ.

Om inget annat nämns, placeras alla spel på andra sporter för korrekt resultat under den vanliga speltiden enligt den officiella matchinformation inklusive stopptid, med extratid exkluderat, någon golden point-period, straffar eller liknande (om de uppstår).

Valuta och Pool-enheter

Basvalutan för alla bettingpooler är olika för olika sajter. Låt oss fortsätta använda regler som gäller Feelbet som exempel. De har brittisk pund som sin pool valuta. Detta betyder att viss data (inklusive men ej begränsat till Pool-enheter, Poolhistorik, Enhetsfördelning och Vinst-enheter) kommer att visas på siten endast i GBP-värden. Dock kommer värden som är specifika för ditt konto, inklusive vinsten du spelar för, att visas i den valuta som du har på ditt konto.

I vissa specifika pooler ger spelbolaget spelaren alternativet att placera spel på en fraktion av den fullständiga enhetskostnaden i förväg bestämd för poolen. Till exmpel, om hela enhetskostnaden i en pool är £2, kan Feelbet göra det omöjligt för spelare att placera spel på en fraction av denna fulla kostnad på £2.

Fractional Bets som dessa kommer att ge spelaren en motsvarande rätt till utdelning betalas vid tidpunkten för poolens uppgörelse. Till exempel, om en spelare placerar ett spel på 50 pence i en pool med en full unit-kostnad på £2, blir spelaren berättigad till en kvarts (25%) del av någon utdelning som är spelbar i detta poolspel.

En spelare som bettar i någon annan valuta än brittiska pund kan även placera spel som är en fraktion av hela lokala valutainsatsen, för en motsavarande rätt till betalningsbara utdelningar. Insatsalternativ tillgängliga för spelare som bettar i olika valutor kan skilja, men i varje fall kommer spelare endast vara berättigade till en dividend som är propertionell till kostnaden av deras spel.

Vid spel på kända fotbollsspelkuponger som Europatipset och Topptipset som båda också hör till poolbettingspelen, behöver ni inte att oroa er för valutan. I och med att Svenska Spel erbjuder sina produkter uteslutande inom Sverige, är det alltid svenska kronor som gäller. Det betyder att ni alltid satsar pengar i SEK och får även vinsten utbetald i samma valuta. Regler kring betalningar är desamma även för hockey pool spel som Powerplay och Challenge.

Poolbetting på tennis

Nedan presenterar vi ett exempel på regler och villkor som kan gälla vid poolbetting på tennis som kommer från Feelbet.

För ”Head to Head”-pooler (även nämnda som ’H2H’ eller ’1×2’):

 • en runda kommer att avgöras som: en hemmavinst (’1’), om den förstnämnda spelaren går längre i turneringen än den andra nämnda; Oavgjort (’X’), om både de nämnda spelarna slås ut i samma runda,; Eller en bortavinst (’2’) om den andra nämnda spelaren går längre i turneringen än den förstnämnda.
 • Om båda spelarna i en runda når finalen av relevant turnering, kommer finalvinnaren behöva ha nått längst.
 • Om en relevant spelare inte spelar minst ett poäng i turneringen (kvalificeringsrundor exkluderade), kommer alla runder i en pool där spelaren finns med att ogiltigförklaras.

För pooler baserade på Korrekt resultat på utvalda matcher.

 • Om en spelare avgår eller diskvalificeras innan avklarad match, kommer rundor i denna match att ogiltigförklaras.
 • Om den schemalagda längden på matchen förkortas eller förlängs i antal sets som krävs för att vinna, kommer rundor i den matchen att ogiltigförklaras.
 • Om en match är framflyttad eller ändras i schemat, kommer rundor där matchen finns stå kvar om så att matchen spelas inna turneringens slut.
 • Om en turnering inte avklaras inom tre dagar av det schemalagda slutdatumet, kommer rundor i poolen som inte har helt avklarats/bestämts att ogiltigförklaras. Spel på tennispooler kommer att stå fast oavsett ändringar av schemalagda lokaler, inklusive eventuella ändringar till en annan typ av yta. Det är dock sällan det händer i moderna tider att någon större tennisturnering är så pass mycket försenad. När det gör det, brukar det direkt bli rubriker och spelarna rasar. Huvudanledningen till varför tennismatcherna flyttas är självklart regnavbrott. Det är svårt för såväl turneringsledningen som för spelsidor online att förutspå vädret.

Vanliga regler för poolbetting

Alla spel är pool-spel där vinster bestäms med hänvisning till pengarna som satsas och antalet av korrekta inträden i poolen. Spel som korrekt förutspår mål och/eller resultat för de antalet rundor som behövs, kommer att vinna en del av vinstpoolen, och även tröstpooler och bonuspoolen då det är tillämpligt.

Mini ordlista för poolspel

Vinstpool = Spelare som väljer korrekt resultat (som är korrekt resultat i målpooler, korrekt marginal i poängmarginalpooler och korrekt hemma/oavgjort/resultat borta i 1×2 pooler) av alla de rundor i en pool kommer att vinna en del av Vinstpoolen.

Tröstpool = I vissa pooler ska spelare som väljer alla de korrekta resultaten utom en, två eller tre resultat som tillämpligt, dela relevant tröstpool.

Vinstpooler

Detta avsnitt handlar om ett exempel på hur en vinstpool kan fördelas. Vi tar helt enkelt ett spelbolag med poolspel och går igenom exempel på deras fördelning. Vinst- och bonuspooler kommer att växa och oberoende rulla över beroende på om de vann. Alla överrullningar från Tröstpooler kommer att läggas till på nästa motsvarande Vinstpool. Spelbolaget kommer sträva efter att lägga till alla sådana överrullningar till nästa liknande pool (till exempel, en EPL Välj 6-poolöverrullning kommer typiskt att läggas till i följande veckas English Premier League Välj 6-pool), men överrullningar kommer att läggas dit av spelbolaget under deras eget gottfinnande.

Spelarinsatser fördelas till varje pool i enlighet med följande:

Insatser på Välj 7 och Välj 6 korrekt resultat och korrekt poängmarginalmatcher skall fördelassom följande:

 • 60% av insatserna ska fördelas till Vinstpoolen.
 • 10% av insatserna ska fördelas till Tröstpoolen för alla utom ett korrekt resultat.
 • 13% av insatserna ska fördelas till Tröstpoolen för alla utom två korrekta resultat.
 • 17% av insatserna ska fördelas till Bonuspoolen.

Insatser för 1×2 Välj 15-match kommer att fördelas som följande:

 • 40% av insatserna ska fördelas till Vinstpoolen.
 • 10% av insatserna ska fördelas till Tröstpoolen för alla utom ett korrekt resultat.
 • 13% av insatserna ska fördelas till Tröstpoolen för alla utom två korrekta resultat.
 • 17% av insatserna ska fördelas till Tröstpoolen för all utom tre korrekta val.
 • 20% av insatserna ska fördelas till Bonuspoolen.

Spelinsatser på Pick 10 Över/Under och Pick 10 Båda lagen gör mål kommer att fördelas enligt följande:

 • 60% av insatserna ska fördelas till Vinstpoolen.
 • 15% av insatserna ska fördelas till Tröstpoolen för alla utom ett korrekt resultat.
 • 25% av insatserna ska fördelas till Tröstpoolen för alla utom två korrekta resultat.

Spelinsatser på Välj 20 Över/Under spel Pick 20 Båda lagen gör mål kommer att fördelas enligt följande:

 • 45% av insatserna ska fördelas till Vinstpoolen.
 • 7% av av insatserna ska fördelas till Tröstpoolen för alla utom ett korrekt resultat.
 • 9% av insatserna ska fördelas till Tröstpoolen för alla utom två korrekta resultat.
 • 11% av insatserna ska fördelas till Tröstpoolen för alla utom tre korrekta resultat.
 • 13% av insatserna ska fördelas till Tröstpoolen för alla utom fyra korrekta resultat.
 • 15% av insatserna ska fördelas till Tröstpoolen för alla utom fem korrekta resultat.

Insatser på Pick 3 och Pick 4 korrekt resultat och korrekt poängmarginalspel på 1X2 Pick 5 och Pick 8-spel och på alla tennisspel fördelas enligt följande:

 • 75% av insatserna ska fördelas till Vinstpoolen.
 • 25% av insatserna ska fördelas till Tröstpoolen för alla utom ett korrekt resultat.

För alla spel där inga tröstpooler annonseras ska 100% av insatserna tilldelas Win Pool och inga andra pooler ska vara tillgängliga. Om inte annat anges, är varje pool föremål för ett avdrag på 30%. Nettobeloppet i varje pool är 70% av insatserna och fördelning av insatserna till de olika poolerna som nämns ovan är före detta avdrag.

Varje vinnande rad i en kupong är endast berättigad att vinna den enskilt högsta relevanta prissumman som är tillämplig på varje sådan rad. Till exempel, en rad som innefattar korrekt resultat i var och ett av de sex rundorna på en korrekt resultat Välj 6-pool kommer att vinna en del av Vinstpoolspriset men inget Tröstpoolspris som sitter samman med den Välj 6-poolen. Likaså en rad i samma pool som innehåller fem av de sex korrekta resultaten (men inte sex av sex korrekta) kommer att inna en del av ‘alla utom en’ Tröstpoolpris och kommer därför inte vara berättigade till ”alla utom två” Tröstpoolspris.

Syndikatspel på poolbetting

Spelbolag som Feelbet erbjuder sina spelare möjlighet att skapa biljetter i sin pool för andra Spelare att finansiera eller att gå med och dela biljetter som har skapats av andra Spelare (”Syndikatbiljetter”). Det kan finnas ett lägsta och ett högsta krav på finansiering för en Spelare som skapar en Syndikatbiljett (”Syndikatkaptenen” eller ”Syndikatchefen”) samt för en spelare som går med och delar en Syndikatbiljett (en ”Syndikatspelare”).

Syndikatspelare kan se erbjudanden om kontantuttag för Syndikatbiljetter som de har bidragit till på fliken ”Biljetter” på Webbplatsen men de har inte möjlighet till kontantuttag för någon Del av en Syndikatbiljett. Fram tills en Syndikatbiljett har finansierats helt har den status ”vilande” och om den inte har finansierats helt när första omgången av poolerna startar (och poolen stängs för spel) kommer Syndikatbiljetten inte att tilldelas någon pool. I stället blir biljetten ogiltig och återbetalningar görs till Spelarna för deras bidrag till biljetten.

Spelbolaget reducerar totalkostnaden för biljetten till det finansierade beloppet vid tidpunkten och placerar biljetten i poolen. En Syndikatbiljett kan finansieras av Spelare som satsar i olika valutor. Det innebär att totala beloppet för en biljett så som Spelaren ser det kan variera beroende på valutorna på dessa spelares spelkonton. Det innebär även att vissa data som omvandlas till värden i brittiska pund på sajten (inklusive utan begränsning Poolenheter, Poolhistorik, Enhetsfördelningar och Vinnande enheter) kanske inte stämmer helt med data som Spelaren kan se för en Syndikatbiljett.