Menu
Redbet Betting

Upp till 400 kr i GRATISBET utan omsättningskrav!

1
Hämta bonus!

Svensk spelindustri efter årsskiftet

Den 1 januari förändrades svensk spelindustri från ett monopol till att öppna upp för alla seriösa aktörer som kvalificerar sig för en licens att bedriva spelverksamhet i Sverige. Och redan efter några månader kan vi se en del trender, inte minst vad gäller spelbolagens erbjudande till konsumenterna.

1 Många har beviljats licens

Trots att vi bara är inne i mars månad har redan 71 bolag beviljats licens för verksamhet i Sverige. Allt enligt spelinspektionen som är den myndighet som ser till att företagen uppnår kraven för att få samt bibehålla sin licens. Hittills har spelinspektionen utfärdat ett par varningar till de spelbolag som haft svårt att anpassa sig till det nya regelverket som tydliggör restriktioner gällande reklam och marknadsföring. Det handlar dock om ett varningssystem som kommer behöva lite tid på sig för att finna en praxis där nivåerna för vad som ger en varning behöver fastställas. Trenden idag är nog att rubrikerna om allt för aggressiv reklam är större än vad spelbolagen hittills har lyckats belasta spelinspektionen med.

2 Trygghet och spelpaus

Självavstängningsfunktionen Spelpaus har det skrivits en del om i medierna och idag har cirka 20 000 svenskar anmält sig till denna trygghetsåtgärd som är en av de stora grundstenarna i licenssystemet, vilket också innebär att inget licensierat bolag får erbjuda spel till de som anmält sig till Spelpaus. Sedan den nya lagen trädde i kraft har det dock visat sig att några bolag inte har klarat av att efterleva dessa krav, vilket lett till att detta är den fråga som är prioriterad att följas upp från myndighetshåll såväl som i civilminister Ardalan Shekarabis kommande möten med branschaktörer.

3 Kreativa lösningar

Förutom att följa upp eventuella problem med licensens regelefterlevnad, ser vi redan nu att en hel del nya kreativa lösningar kommer upp till ytan, vilket resulterar i förbättrade erbjudanden till kunderna. Något som också är ett av de bärande elementen bakom spellagen som ytterst styr licensen. Branschen är ju hårt konkurrensutsatt, vilket leder till att innovationerna duggar rätt tätt från marknadsledande bolag. Ett sådant bolag är svenska varumärket VeraJohn.se som har gått i bräschen för en bransch som ständigt kräver förändring och har i och med den nya spellagen format en plattform som inte bara är säker och trygg utan även fokuserar på de populära free spins som en del av sin marknadsföring. Här har man fokus på att kunden måste mötas på en marknad där säkerhet, låga trösklar och häftiga spelupplevelser går hand i hand i en ständigt pågående process att minska avståndet mellan innovation och användbarhet hos konsument. Idag måste du exempelvis ha båda enkla, säkra och – framförallt – flera olika betalfunktioner som är anpassade till konsumenternas skiftande behov. Man måste också kunna erbjuda spel utan att kunden ska behöva gå igenom en alltför tidskrävande registreringsprocedur, men ändå känna sig helt säker och trygg i sitt spelande.

4 Tydlighet i bonusstrukturen

Något som kanske är mindre synlig trend och mer ett faktum är licensens påverkan på den tidigare rätt så djungelartade bonusstrukturen inom casino online-verksamheten, där uppfinningsrikedomen tidigare varit så pass kreativ att det knappast gynnat konsumenternas möjlighet att förstå nyttan med de olika uppläggen. Numera krävs tydlighet vad gäller free spins och bonusar, dessutom inom en ram som inte tillåter alltför kreativa lösningar.

5 Free spins lockar mest

Free spins-erbjudanden är de som lockar flest spelare genom dörren, en trend som håller i sig även efter årsskiftet. Det som har förändrats är det enorma utbud av andra upplevelsehöjande effekter och lösningar som exempelvis att spelare kan spela utan krav på konto. Dessutom ser vi en ökning i antal betalmetoder där bland annat Swish har börjat ta sig in mer och mer på marknaden och möjliggör extremt smidiga och säkra insättningar och uttag. Dessa är konkurrensmetoder som blir allt viktigare i varje spelbolags erbjudande i en värld där konsumenterna inte har tid att vänta, utan finns inte allt på plats och fungerar snabbt och säkert, ja, då drar de vidare till en konkurrent.

6 En nygammal miljö

Mångfalden hos spelbolagen leder ju också ofrånkomligt till att vissa kommer att missköta sig, medan andra blommar ut och i förlängningen är målet att konsumenten ska gynnas. Visserligen har det bara gått några månader, men redan nu kan vi se fördelar för konsumenterna såväl som nackdelar för en del bolag som inte ser ut att klara av licensens krav. Men flera av spelbolagen är dock etablerade sedan länge, fast utanför Sveriges juridiska gräns och där ser vi också att de sedan en lång tid tillbaka redan har inbyggda regleringar i sin verksamhet som syftar till säkerhet och trygghet för konsumenterna, vilket ger en hävstångseffekt när man ger sig ut på en vettigt reglerad och licensstyrd marknad.