Menu

Lången

Spelet Oddset Lången infördes redan 1986 av Svenska Spel. Än idag är denna spelkupong en av de allra mest uppskattade spelformerna hos det mest kända spelbolaget i Sverige. Varje dag kollar tusentals svenska bettingexperter och spelare på Oddset matcher och Lången. Finns inte matchen med där, satsar endast få på den.

Oavsett hur mycket utländska spelbolag har försökt efterlikna Lången tips, har de inte lyckats skapa ett konkurrerande varumärke. Odds som du får när du spelar på Lången matcher på nätet är dock högre, om du väljer bettingsidor på nätet.

En av de främsta anledningarna till att denna spelform från Svenska Spel är så pass populär är att du själv får chansen att välja matcher som du vill spela på. Inför varje vecka listar Svenska Spel en mängd olika spelalternativ på matcher från flertalet olika sporter. Du skapar därefter din egen Lången spelkupong till skillnad från Stryktipset och Europatipset där matcherna redan är utvalda.

Dessa sporter kan du tippa på Lången förutom fotboll som är sport nummer ett i Sverige och i världen när det gäller betting:

  • Ishockey
  • Formel-1 lopp
  • Basket
  • Tennis
  • Handboll
  • Golf
  • Innebandy

Dessutom tillkommer det andra sporter på Lången kuponger. Det beror på vad som är hett i sportvärlden just nu och vilka turneringar som avgörs. Är den aktuella turneringen stor för Sverige, brukar Svenska Spel ta in den bland sina Lången matcher. Det kan vara allt från speedway till OS vintersporter.

Lången Resultat

Det går att säga mycket negativt om Svenska Spel och dess låga odds. Däremot är sättet som de presenterar Lången resultat på en av de mest användarvänliga i världen. Vill du följa alla bästa fotbollsmatcher – och andra sporter – live, finns de säkert med på Lången kupongen. Hos Svenska Spel går det att kolla alla dagens resultat live samt få en full överblick över viktiga matcher, oavsett sport. Finns inte spelet med på listan, är det garanterat att du inte missar något, om du glömmer kolla dess resultat. Andra sätt som vi i Sverige gillar för att kolla matchresultat live inkluderar Flashscore, Livescore och Text tv sida 377 och andra liknande SVT-textsidor som börjar med 3 och uppdaterar resultat under matchens gång.

Spela på Lången – Hjälp

För att spela på Oddset Lången måste du känna till några huvudregler. Här är vi till hjälp. Du måste tippa för minst 10 kronor för att din kupong ska bli godkänd av Svenska Spel. Du får inte ha en insats högre än 500 kronor. Det är en stor skillnad gentemot spelbolag på nätet, där det går att satsa mindre belopp och riktigt mycket pengar åt gången.

När du spelar Lången kuponger, kan välja att som mest spela på upp till 10 matcher per spelkupong. Notera att ju fler matcher du väljer, desto högre odds du kommer att få. Samma gäller egentligen oavsett spelbolaget. Även bettingsidor som har licens på Malta har samma regler.

Det kan vara av hjälp att skriva några rader om hur odds på Lången sätts. Varje resultat i en match och/eller en turnering som du väljer att tippa på har ett visst odds satt av spelbolaget. Det oddset multipliceras sedan med oddset för nästa match som du väljer att ha med på din kupong.

Låt oss illustrera detta med ett exempel:

  • Match 1: Aftonbladet IF – Curres Speltips FF: 1:1.50, X, 3.50, 2. 5.50
  • Match 2: Expressen FF – Tio Tidningars Speltips IF: 1: 2.00, X. 3.50, 2. 4.00

Du väljer att spela en 1:a på match 1 (Aftonbladet IF vinner) och en 2:a på match 2 (Tio Tidningars Speltips IF vinner). Detta innebär att Svenska Spel (eller ett annat spelbolag som du spelar på samma sätt som du gör när du spelar Lången) multiplicerar 1.50 med 4.00. Ditt odds blir då i slutändan 6.0 och din möjliga vinstsumma blir då sex gånger din insats.

Singelspel

Singelspel Fotboll BildEn av populäraste frågor kring spel på Lången avser möjligheten att lämna in kuponger med singelspel. Vi som brukar spela på sport på nätet är ju vana vid att betta på enstaka matcher. Det ser vi som en självklarhet. Svenska Spel håller dock inte med.

Det är viktigt att veta att om du spelar Oddset Lången hos ett spelombud så krävs det att du spelar minst två matcher. Annars går det inte att lämna in en kupong helt enkelt. Detta bortsett från om du spelar på en match som är markerad med bokstaven S. Du hittar dessa på din Lången spelkupong.

Det går att spela singelspel hos Svenska Spel på nätet samt i bettingkiosker. Tack vare konkurrensen från utländska spelbolag, kan du numera satsa på flera singelspel varje dag. Så var inte fallet för några år sedan. Då kunde monopolisten göra betydligt mer saker och ting efter sitt eget tycke.

Allt detta innebär att du har möjlighet att spela ett singelspel hos Svenska Spel idag. Satsar du pengar på betting och Lången via din mobil eller på deras hemsida går det bra att lämna in en kupong med endast en match.

Fylla i Långenkupong – Ettkrysstvå hjälper dig

Du kan antingen välja matcher och tippa resultat på din Långenkupong hos ett spelombud, fylla i den via din mobil eller på internet. Det gör du på Svenska Spels hemsida. Vi rekommenderar dig dock att hålla dig till utländska bettingsidor. Då får du högre odds och därmed mer pengar tillbaka vid vinst.

Oavsett om du lyssnar på våra tips eller inte så fungerar själva inlämningen på samma sätt. Precis som i Stryktipset och Europatipset ska du markera ruta 1 om du tror att hemmalaget vinner, ruta X om du tror att Lången matchen slutar oavgjort eller ruta 2 om du tror att bortalaget vinner matchen. I vissa fall kan det förekomma matcher med speltyper som är annorlunda. Bland annat kan det röra sig om så kallade Handicap, HT/FT, Över/Under och Head-to-Head-spel. Några av dessa förklarar vi närmare nedan.

Handicap

Det är inte lika populärt med Handicap bets i Sverige, men det är stort i Storbritannien och andra länder. Denna spelform används av Oddset Lången då och då. Du hittar handicap på spelkupongen om det är för stor skillnad kvalitetsmässigt på lagen som möts. Utan handicap genereras det alldeles för låga/höga odds för din Långenkupong. Svenska Spel ser då till att införa handikapp till de olika lagen. Vi förklarar detta med ett exempel:

Östersund möter Arsenal i Europa League. Arsenal är utan tvekan storfavoriter till att vinna matchen. Svenska Spel bestämmer av den anledningen att det ska vara ett handicap i fotbollsmatchen.

Östersund får då börja matchen med t.ex. 4.5 mål. Tror du att det svenska fotbollslaget inte förlorar med mer än 4 mål ska du i detta fall tippa på Östersund + 4.5.

I samma match kan det vara så att Svenska Spel har bestämt sig för att det ska finnas ett handicap spel på Arsenal. Gunners får då börja fotbollsmatchen med att ligga under med 4.5 mål. Alltså inte på riktigt, utan endast på låtsas, på din Lången spelkupong. Tror du då att Arsenal lyckas att vinna matchen med fler än 4 mål ska du i detta fall tippa på Arsenal -4.5.

Över/Under

När Svenska Spel väljer att krydda Oddset Lången med ett Över/Under spel, ska du som spelar gissa om matchen slutar över eller under ett visst antal mål eller poäng. Precis som vi gjort med handicap, vill vi illustrera detta med ett exempel:

Du spelar på Lången Över/Under på Under 3.5 mål. Det innebär att det inte får bli mer än tre mål i fotbollsmatchen för att ditt spel ska vinna. Tror du att det blir ett målantal över 3 mål ska du alltså välja att satsa pengar på alternativet Över 3.5 mål.

Head-to-Head

Slutligen är det dags att kika på Head-to-Head bets. Denna spelform används oftast i spel inom hockey. Ibland väljer Svenska Spel ha med Head-to-Head på Oddset Lången på sporter som Formel 1.

När du bettar på Head-to-Head i hockey har du som mål att gissa vem som gör flest mål utav dom två utvalda spelarna som Svenska Spel bestämmer att ha med på sin Lången kupong.

I Formel 1-lopp är det exakt samma princip som gäller. Den som kommer först i mål av de två av spelbolaget utvalda förarna blir ett vinnande alternativ. Exempelvis om Vettel passerar mållinjen i Monte Carlo före Hamilton.

Semi-fasta Odds

Ett intressant begrepp som du som bettar online kanske inte känner till är semi-fasta odds. I Oddset Lången är oddsen just semi-fasta. Detta betyder att oddsen är fasta (fixed) till en början, men kan då komma att ändras innan spelstopp.

Dags för ytterligare ett exempel: hockeymatchen mellan Brynäs och Djurgården spelas på fredag. På tisdag är oddset för hemmavinst 2.50 men på onsdag har oddset för att hemmalaget vinner sjunkit till 1.50. Denna förändring kan bero på flera olika faktorer.

En faktor kan vara att flera spelare i Djurgårdens lag har blivit sjuka eller att Brynäs har fått tillbaka en nyckelspelare efter skada. En annan anledning kan också vara att Svenska Spel väljer att sänka/höja oddset då de anser det nödvändigt av någon hemlig anledning. Ibland vet inte spelbolagen själva varför det är smart att ändra odds. De ser till att minimera sina egna risker och byte av odds är ett viktigt steg i deras riskstrategi.

När du väl har lämnat in din Lången kupong så kommer ditt odds inte att förändras. Så om du spelade på tisdagen att Brynäs vinner, så kommer ditt odds fortfarande vara 2.50 och inte 1.50 som detta odds senare ändrades till.

Oddset Lången – Kombo

När du skapar din spelkupong på Oddset Lången ska du som tidigare nämnt spela på fler än en match. Det gäller i alla lägen utom när det är singelspel som är involverade. När du spelar på flera matcher, kallas detta i så fall att du spelar en kombo eller kombinationsspel. Spelar du på två matcher kallas det för Dubbel, tre matcher en Trippel, fyra matcher en Fyrling och så vidare.